onsdag 22 juni 2011

Böneeld

Kyriekvällens andakt avslutades med att de skrivna bönerna brändes upp. I röken från elden steg bönerna upp till himmelen.

måndag 13 juni 2011

Kyrie

Söndagens tema var kyrie och till kyriepärlan i bönekransen hade vi valt svart (liturgisk) färg. Kyrie är ett rop på hjälp och i kyrie får man lägga ner allt det som är tungt och jobbigt. Därför blev gårdagen säkert en ganska tung dag för många.

Vi funderade på orättvisor, lidande, sorg. På Guds del i det hela. Är Gud både god och ond? Och på vår del i det hela. Vad är vårt ansvar för ondskan i världen?

Varje dag diskuterar vi också ett eller ett par bud. Och kyriedagens bud var det femte, "Du skall inte dräpa".

Dagen ramades in med en morgonandakt och en kvällsandakt. Det kändes skönt att i kvällsandakten få lämna alla våra kyrier/kyrior till Gud i bön. Vi bad genom att se på ljus och bilder, genom att skriva ner våra böner och genom att lägga färgade stenar i en skål. Det blev en helig stund.

söndag 12 juni 2011

Credo

20 underbart fina ungdomar, 4 superduktiga hjälpisar, 2 mysiga vuxenledare och jag har dragit ut till Pyölinranta lägergård i Pikis för ett sjudagar långt skribaläger. Varje gång jag åker på skribaläger slås jag av hur roligt, utmanande och utvecklande ett skribaläger är. Tänk att man under en veckas tid har privilegiet att lära känna så fina ungdomar och dessutom få samtala om sådant som är viktigt på riktigt!

På det här lägret har vi sex ord ur mässan som teman för lägret. I går var temat "credo" som betyder "jag tror" och som hänvisar till trosbekännelsen i gudstjänsten. Vi funderade över vad vi tror på och vad det innebär att tro.

Som bönehjälpmedel och pedagogiskt verktyg har vi valt att skapa ett radband, en bönekrans. Inspirerade av boken "Kyrie och gloria". Vår bönekrans har sex olikfärgade pärlor som symboliserar de sex orden ur mässan. Mellan varje färgad pärla finns två träfärgade pärlor som vi kallar tystnadspärlor. Färgen på mässpärlorna är inspirerade av de liturgiska färgerna. Gårdagens pärla var grön.

Den första dagen präglas alltid av all den info som måste förmedlas. Och det kan kännas lite tråkigt i bland. Lägret blir därför roligare ju lägervanare vi blir. Summa summarum var gårdagen ändå övervägande positiv och rolig. Vi fick både simma, leka och samtala om sådant som är viktigt på riktig.