söndag 13 mars 2011

En idé

I vår församling får konfirmanderna ingen gudstjänstdagbok när de besöker gudstjänsten. Istället får de skribapass (som förvaras i en plastficka) som de lämnar till kyrkvärdarna när de kommer till kyrkan. Efter högmässan får de passet stämplat tillbaka. Orsaken till skribapassen är att garantera att konfirmanderna är med under hela gudstjänsten.

Däremot har våra konfirmander varje år fått en gudstjänstkommentar, d.v.s. ett litet häfte med information och undervisning om gudstjänsten. Tanken har varit att konfirmanderna ska bläddra i gudstjänstenguiden under de olika momenten i gudstjänsten och på så sätt lära sig vad gudstjänstens delar handlar om. Problemet har varit att ingen av konfirmanderna orkat släpa med sig gudstjänstguiden till kyrkan. Vilket jag förstår hur bra som helst.

Men tänk om man skulle slå ihop dess två grejer? Jag skulle göra en gudstjänstguide i mindre storlek (A6, dvs i samma storlek som gudstjänstdagboken) som dessutom skulle ha en ficka för skribapasset. Guiden skulle ersätta plastfickan och alltid komma med till gudstjänsten. Hur låter det?

2 kommentarer:

  1. I Borgå har vi i princip samma system med pass som lämnas in. Inget prassel och pennskrammel under högmässan. Men arbetet med att utveckla prjektet "konfirmandens närvaro i gudstjänsten" tar nog aldrig slut. Det är väl dessutom just nu aktuellare än nånsin tidigare..

    Hälsningar Matte i Borgå (under mediekurs)

    SvaraRadera
  2. hej!
    jag gillar! vi arbetar också för att ta fram en mer praktisk och ändamålsenlig "kyrkogångsbok" och här får jag bra idéer!
    jag har ju fått vara med på ett litet hörn och ta fram en dylik bok tillsammans med dig förr och diggar dina tankar kring att förnya!
    allt gott!
    Soffa i Vasa

    SvaraRadera