tisdag 22 februari 2011

Tema


På våra gudstjänstdagar utgår vi alltid från ett tema, precis som i kyrkan. Under detta läger hinner vi ha sex gudstjänstdagar och därför har vi också sex teman. Under "Inledande välsignelse" berättar vi vad dagens tema är. Temat finns även synligt i lägergården eftersom vi varje natt efter tystnad sätter upp affischer med dagens tema. Temat behandlas därefter genomgående vid alla moment så gott det går.

De teman vi använder oss av på detta läger är:
Dag 1 - Skaparen
Dag 2 - Kristus, vår frälsare Gud
Dag 3 - Att älska sin nästa
Dag 4 - Den heliga Anden
Dag 5 - Det kristna livet
Dag 6 - Gud är med dig

De flesta av dessa förstår man med detsamma vad de innehåller men jag vill förklara några av dem ytterligare.

Under temat "Den heliga Anden" talar vi även om dopet och nattvarden.
Under temat "Det kristna livet" talar vi om vad det betyder att leva ett "kristet" liv.
Under temat "Gud är med dig" talar vi om deras liv efter skriftskolan, om ungdomsarbetet och konfirmationen.

Problem

Eftersom lägret pågår som bäst har vi inte hunnit gå igenom alla dessa teman men redan nu kan jag konstatera att dessa inte varit ändamålsenliga. Vissa av dem, framförallt dagen om Jesus, skulle behöva fler dagar. Några av dessa dagar skulle kunna falla bort och istället lyftas fram i ett moment under gudstjänstdagen.

Ett moment vi haft problem med är "Kollekt". Det har inte alltid varit självklart vad vi skall göra då. Vi vill gärna att de skall ge av sig själva så att det gagnar andra, precis som vi gör när vi ger kollekt. Om vi därför tar bort temat "Att älska sin nästa" kan vi istället inkorporera temat under kollekten. Då skulle kollekten handla om att öva sig i att älska sin nästa. Kanske kan vi använda oss av rollspel och dramatiseringar för att belysa olika situationer som ungdomar ställs inför, t.ex. mobbning och kärleksproblem.

"Det kristna livet" behöver kanske inte en hel temadag. Vi lever ju ett kristet liv på lägret och lever under en dryg vecka i gemenskap med varandra och Gud. Dessutom går det lite ihop med temat "Gud är med dig". Jag tror att man ganska lätt kan förklara att det som vi upplevt under lägret får vi ta med oss hem.

Nya teman

Vi har i ledarteamet diskuterat vilka teman som är viktiga samt vad vi behöver gå igenom och kommit fram till att följande kunde vara mera ändamålsenliga:

Dag 1 - Skaparen
  • Vem är han?
  • Vad det betyder att vara skapad
Dag 2 - Synd
  • Syndafallet
  • Det som bryter ner vår relation till varandra och Gud
Dag 3 - Jesu undervisning
  • Dubbla kärleksbudet
  • Gyllene reglen
  • Fader vår
  • Liknelserna
  • Hur mötte Jesus människorna?
  • Vad ville Jesus med sin undervisning?
Dag 4 - Kristus, vår frälsare
  • Varför måste Jesus dö?
  • Jesu död och uppståndelse
Dag 5 - Den heliga Anden
  • Vem är han?
  • Treenigheten
  • Gud mitt ibland oss
  • Andens frukter
  • Dop
  • Nattvard
Dag 6 - Gud är med dig
  • Livet efter skriftskolan
  • Vi sammanfattar lägret och uppmuntrar dem att fortsätta vandra vidare på den kristna vägen
  • Presentation av ungdomsarbetet
Orsaken varför vi ville få med ett tema som handlade om synd är för att det inte riktigt fanns tid att komma in på det första dagen under "Skaparen" (som det var tänkt). Eftersom synden är viktig för att förklara Jesus funderade vi att det kanske skulle vara helt lämpligt med en dag om synden. Förutom det så kändes det att vi gärna skulle ha pratat mer om vad Jesus gjorde och lärde. Därför skulle det bli två dagar om honom. Med dessa teman tror jag att undervisningen skulle bli mera enhetlig och vi skulle mera uttömligt kunna beskriva de centrala tankegångarna inom kristendomen.

Vad tycker ni? Funkar dessa teman eller finns det något tema som saknas?

4 kommentarer:

  1. Jag tycker att det här låter bra. Men hur mycket hinner man egentligen på predikopasset på eftermiddag?

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att hinna med allt. Det var faktiskt vår största utmaning. Därför kom dessa nya teman på förslag.

    Det vad vi måste diskutera är vad den centrala undervisningen är på ett skribaläger. Det finns många viktiga teman man kan diskutera men jag tror att det som kanske kräver mest uppmärksamhet på bibelläsnings- och predikopasset är frälsningshistorien. Med det förslagna upplägget tror jag man hinner gå igenom den mera tillfredsställande.

    Men sedan borde man tala ihop sig mera. Om en dag skall ha ett tema på för en dag borde man se vilka aspekter av det temat som tas upp i de olika momenten under dagen så att undervisningen blir så bred som möjlig. Allt behöver inte sägas på bibelläsning och predikan men genom att planera noggrannare kan man se till att så mycket som möjligt behandlas under dagen.

    SvaraRadera
  3. Med den nya skribaplanen så får man ju också komma ihåg att vi ska träffa konfirmanderna ca 5-6 gånger efter lägret. Man behöver alltså inte hinna med lika mycket som jag tycker att vi har försökt tidigare. Om kärngrunderna i kristen tro fås på skribalägret kan man sedan bygga vidare efter skribalägret. Vi borde säkert sätta oss ner och fundera noggrant efter vad vi vill lära konfirmanderna under lägret och vad vi vill lära dem efter lägret. T.ex. kunde presentationen av ungdomsarbetet kunna komma som första undervisningsgrej efter lägret??

    SvaraRadera
  4. Det har du egentligen helt rätt i. Presentationen av ungdomsarbetet kan komma efter lägret. Detta förslag på upplägg grundar sig egentligen på det nuvarande systemet. Men om man skulle ha lägret först skulle det inte behöva vara så. Då skulle det rent av vara bättre att ha presentation av ungdomsarbetet i ungdomslokalen.

    Men vi borde definitivt diskutera vad vi pratar om på lägret. Nu i sommar, då vi far enligt gamla systemet, tror jag de förslagna teman kunde fungera. Men allt ändras ju om vi har lägret först.

    SvaraRadera