söndag 27 februari 2011

Antalet gudstjänstbesök

De flesta församlingar i Borgå stift vill att deras konfirmander ska delta i 10 gudstjänster under församlingsintroduktionen. Så också vi i Åbo svenska församling. I andra stift varierar gudstjänstantalet kraftigt.

Jag tänker att 10 st gudstjänstbesök är ett bra antal. Ifall konfirmanderna får ut något av gudstjänsterna. Om inte så måste vi minska antalet gudstjänstebesök. En av huvudpoängerna med vår skribaförnyelse är att vi vill göra gudstjänstbesöken mer givande för konfirmanderna.

Idag har jag funderat lite över hur många och när konfirmanderna skulle delta i högmässan ifall skriftskolan inleds med läger. Och jag har lekt lite med den tanken att konfirmanderna skulle delta i gudstjänsten 1 gång/månad. Att de skulle få välja en gudstjänst varje månad som de deltar i. På så sätt skulle de få erfara så gott som hela kyrkoåret.

Sommarkonfirmandernas gudstjänstbesök skulle då kunna se ut så här:
  1. Festhögmässa i maj före lägret
  2. Högmässa i september (på sommaren deltar de i gudstjänst på lägret)
  3. Högmässa i oktober
  4. Högmässa i november
  5. Högmässa i december (advent)
  6. Högmässa under julen
  7. Högmässa i januari
  8. Högmässa i februari
  9. Högmässa i mars (fasta)
  10. Högmässa under påsken

Dessutom skulle det vara bra om konfirmanderna skulle hjälpa till en eller ett par gånger i högmässan. I passet kunde man ha en skild ruta vid varje gudstjänst där liturgen stämplar ifall konfirmanden hjälpt till under gudstjänsten (t.ex. som ljusbärare, kyrkvärd, kyrkkaffefixare, psalmsifferupphängare, textläsare, nattvardskärlsdiskare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar