måndag 5 december 2011
söndag 20 november 2011
Usch, va tråkigt. Måste vi vara här?
Om ni inte är tysta nu får ni ingen underskrift i passet!
Varför beter ni er så här... det här ÄR JU EN ROLIG HAPPENING!?!
Ja, ni måste vara här.
Det kryper i skinnet på mig. Känslan av tvång, olust, protest. Så vill jag inte att skriban ska vara. Därför har vi slutat med obligatoriska ungdomsmässor, konserter och happenings. Hur mycket feelis blir det i en gudstjänst/konsert när största delen är ditkommenderade konfirmander som allra helst vill vara någon annanstans? Vem ger det något överhuvudtaget?
måndag 10 oktober 2011
Skribautvärdering
Som vanligt har vi lärt oss mycket av lägren och under mötet kläcktes en del nya idéer som vi kan ta med till skribaförnyelsen.
Här kommer några tankar/frågor/idéer som vi diskuterade:
- vi har blivit bättre på att fördela arbetet mellan vuxenledarena
- Pyölinranta är ett bra lägerområde men har fler utmaningar än de övriga lägerområdena
- vi borde ha utvecklingssamtal med hjälpledarna
- tänk om vi första kvällen enbart skulle åka ut med ledarteamet och konfirmanderna skulle anlända först nästa dag?
- dagbokstidningarna på läger 1006 var jättebra, kan vi utveckla det konceptet?
- sista dagen blir ofta stressig och farvälet halvdant
- vi behöver göra upp krisplaner för skribaläger och ungdomsarbetet
- hjälpledarna borde få egna t-skjortor/huppari
måndag 26 september 2011
Konfirmankonferens
Det var särskilt ett seminarium som gav mig vidgade vyer. Det var ett seminarium som handlade om Vadstena församlings ungdoms- och konfirmandarbete. Ett konfirmandarbete helt annorlunda än alla andra som jag någonsin stiftat bekantskap med. Läs mer på deras hemsida.
Även om jag inte vill göra exakt så som i Vadstena så gav seminariet inspiration att tänka ännu mera utanför den traditionella boxen. Och jag fick nya idéer som jag aldrig skulle ha vågat tänka om jag inte mött ungdomsarbetarna i Vadstena församling.
Inspirerad till tusen ser jag fram emot att planera skribaförnyelsen i höst!
tisdag 6 september 2011
Nu ska man anmäla sig till skriban 2012
torsdag 23 juni 2011
onsdag 22 juni 2011
Böneeld
måndag 13 juni 2011
Kyrie
Vi funderade på orättvisor, lidande, sorg. På Guds del i det hela. Är Gud både god och ond? Och på vår del i det hela. Vad är vårt ansvar för ondskan i världen?
Varje dag diskuterar vi också ett eller ett par bud. Och kyriedagens bud var det femte, "Du skall inte dräpa".
Dagen ramades in med en morgonandakt och en kvällsandakt. Det kändes skönt att i kvällsandakten få lämna alla våra kyrier/kyrior till Gud i bön. Vi bad genom att se på ljus och bilder, genom att skriva ner våra böner och genom att lägga färgade stenar i en skål. Det blev en helig stund.
söndag 12 juni 2011
Credo
På det här lägret har vi sex ord ur mässan som teman för lägret. I går var temat "credo" som betyder "jag tror" och som hänvisar till trosbekännelsen i gudstjänsten. Vi funderade över vad vi tror på och vad det innebär att tro.
Som bönehjälpmedel och pedagogiskt verktyg har vi valt att skapa ett radband, en bönekrans. Inspirerade av boken "Kyrie och gloria". Vår bönekrans har sex olikfärgade pärlor som symboliserar de sex orden ur mässan. Mellan varje färgad pärla finns två träfärgade pärlor som vi kallar tystnadspärlor. Färgen på mässpärlorna är inspirerade av de liturgiska färgerna. Gårdagens pärla var grön.
Den första dagen präglas alltid av all den info som måste förmedlas. Och det kan kännas lite tråkigt i bland. Lägret blir därför roligare ju lägervanare vi blir. Summa summarum var gårdagen ändå övervägande positiv och rolig. Vi fick både simma, leka och samtala om sådant som är viktigt på riktig.
torsdag 26 maj 2011
Förnyelsen blir av!
Föräldrarna hade många goda idéer och åsikter på mötet. Två av önskemålen kommer vi att fundera vidare på och med stor sannolikhet också att genomföra.
Det ena önskemålet handlade om att konfirmationerna skulle äga rum på sommaren. Och för oss passar det alldeles utmärkt att en av konfirmationerna äger rum på sommaren 2013. Kyrkoherden föreslog söndagen före midsommar. Antagligen blir det så att vi ordnar fyra konfirmationer 2013 (för de som är födda 1997): på trettondagen (för sportlovskonfirmanderna), på första och andra söndagarna efter påsk (för sommarkonfirmanderna) och en på söndagen före midsommar (valbar för alla).
Det andra önskemålet handlade om en träff för alla konfirmander efter att anmälningarna kommit in på hösten. Så att de inte skulle behöva vänta så länge före skriban börjar. Det här är alldeles möjligt och skulle t.ex. kunna vara en slags skribastartfest och introduktion till församlingens ungdomsarbete.
Nästa steg blir nu att skriva färdigt infon till skribabroschyren. Skribabroschyen skickas hem till alla församlingsmedlemmar som är födda 1997 i början av hösten. Sedan är det bara att anmäla sig :)
torsdag 19 maj 2011
Förberedelser inför kvällens föräldramöte
Vi hoppas att mötet ikväll och den här bloggen ska kunna fungera som möjligheter för oss att tillsammans förnya skriftskolan i Åbo svenska församling.
Efter föräldramötet ska arbetsgruppen samlas och diskutera hur vi ska gå vidare. Ska vi vända på kakan eller ska vi fortsätta som tidigare?
onsdag 20 april 2011
Radiointervju
torsdag 14 april 2011
Hjälpledarutbildning eller högmässa?
Radio vega Åboland
måndag 11 april 2011
PM från arbetsgruppens första möte
- Vi beslöt att kallelse till föräldramötet för nästa års konfirmandföräldrar skickas ut under vecka 15.
- Vi diskuterade vilka saker som ska diskuteras på föräldramötet och hur kvällen ska se ut.
- Vi beslöt att Mia leder och förbereder föräldramötet.
- Vi diskuterade att vi gärna berättar om förnyelsen i lokalpressen (ÅU, Radio Vega Åboland och Kyrkan och vi). Mia och Christer kontaktar och ställer upp i intervjuer.
- Vi diskuterade den här bloggen och beslöt dessutom att vi ska göra en sida på Facebook för förnyelsen. Vi ska länka till bloggen på församlingens hemsida (på framsidan).
- Vi diskuterade möjliga konfirmationsdatum våren 2013 och alternativen trettondagen, påskannandag och Kristi himmelsfärdsdag kom upp. Mia skall diskutera förslagen med kyrkoherden.
- Vi beslöt att vi under maj månad fokuserar på föräldramötet och arbetar med årets skriftskolläger.
lördag 26 mars 2011
Andaktsfiilis och gudstjänstfiilis
Ska orgeln och liturgin få utrymme på skribaandakterna?
söndag 13 mars 2011
En idé
Däremot har våra konfirmander varje år fått en gudstjänstkommentar, d.v.s. ett litet häfte med information och undervisning om gudstjänsten. Tanken har varit att konfirmanderna ska bläddra i gudstjänstenguiden under de olika momenten i gudstjänsten och på så sätt lära sig vad gudstjänstens delar handlar om. Problemet har varit att ingen av konfirmanderna orkat släpa med sig gudstjänstguiden till kyrkan. Vilket jag förstår hur bra som helst.
Men tänk om man skulle slå ihop dess två grejer? Jag skulle göra en gudstjänstguide i mindre storlek (A6, dvs i samma storlek som gudstjänstdagboken) som dessutom skulle ha en ficka för skribapasset. Guiden skulle ersätta plastfickan och alltid komma med till gudstjänsten. Hur låter det?
onsdag 2 mars 2011
Församlingsrådet
söndag 27 februari 2011
Antalet gudstjänstbesök
Jag tänker att 10 st gudstjänstbesök är ett bra antal. Ifall konfirmanderna får ut något av gudstjänsterna. Om inte så måste vi minska antalet gudstjänstebesök. En av huvudpoängerna med vår skribaförnyelse är att vi vill göra gudstjänstbesöken mer givande för konfirmanderna.
Idag har jag funderat lite över hur många och när konfirmanderna skulle delta i högmässan ifall skriftskolan inleds med läger. Och jag har lekt lite med den tanken att konfirmanderna skulle delta i gudstjänsten 1 gång/månad. Att de skulle få välja en gudstjänst varje månad som de deltar i. På så sätt skulle de få erfara så gott som hela kyrkoåret.
Sommarkonfirmandernas gudstjänstbesök skulle då kunna se ut så här:
- Festhögmässa i maj före lägret
- Högmässa i september (på sommaren deltar de i gudstjänst på lägret)
- Högmässa i oktober
- Högmässa i november
- Högmässa i december (advent)
- Högmässa under julen
- Högmässa i januari
- Högmässa i februari
- Högmässa i mars (fasta)
- Högmässa under påsken
Dessutom skulle det vara bra om konfirmanderna skulle hjälpa till en eller ett par gånger i högmässan. I passet kunde man ha en skild ruta vid varje gudstjänst där liturgen stämplar ifall konfirmanden hjälpt till under gudstjänsten (t.ex. som ljusbärare, kyrkvärd, kyrkkaffefixare, psalmsifferupphängare, textläsare, nattvardskärlsdiskare)
lördag 26 februari 2011
fredag 25 februari 2011
Tidsram för förnyelsen
1. Förra församlingsrådet har redan tagit del av planerna i december 2010.
2. Christer Romberg och Linda Finnbäck ska skriva ett slutarbete på Novia där de kritiskt granskar förnyelsen. Detta arbete har redan påbörjats och ska vara klart på hösten 2011.
3. Det nuvarande församlingsrådet tar del av planerna tisdagen den 1.3.2011. En planeringsgrupp utses. Planeringsgruppen träffas ca 1 gång/månad
4. I februari/mars 2011 marknadsförs den här bloggen. Hit bjuder vi blivande konfirmander, konfirmandföräldrar, förtroendevalda, aktiva församlingmedlemmar, anställda i Borgå stift och övriga intresserade att delta i planeringen av skriftskolan.
5. I april skickar vi ut brev till nästa konfirmandkulls föräldrar med en inbjudan till en föräldrasamling i maj.
6. I maj berättar vi om förnyelsen i massmedia.
7. Torsdagen den 19 maj 2011 håller vi en föräldrasamling där föräldrarna får tycka till om förnyelsen. Mötet avgör hur vi går vidare med förnyelsen. (Edit 2.3. Eftersom församlingsrådet önskade att infon skulle gå ut så tidigt som möjligt så kan det hända att datumet för föräldrasamlingen ändras.)
8. I slutet av augusti skickas brev till alla ungdomar födda 97 med inbjudan till skriftskolan.
9. I början av september håller vi en infoträff om skriftskolan för ungdomarna och deras föräldrar.
10. I september anmäler man sig till skriftskolan via nätet.
11. Under vinterhalvåret 2011-2012 ordnas inga skribaträffar (eftersom tanken är att skriban ska starta med läger) och planeringsgruppen samt ungdomsteamet fortsätter att planera skriftskolan.
12. I januari 2012 ska församlingens nya övergripande skribaplan godkännas av församlingsrådet.
13. På sportlovet 2012 inleder den första skribagruppen sin skriftskola enligt den nya skribaplanen. Därefter startar deras församlingsintroduktion som pågår från februari 2012 till januari 2013 (då får de uppleva så gott som hela kyrkoåret). Sportlovskonfirmanderna konfirmeras i januari 2013.
14. I maj 2012 inleder resten av skribagrupperna sin skriftskola med festgudstjänst och därefter med sommaren skribaläger. Efter lägret startar deras församlingsinstroduktion som pågår från sommaren 2012 till mars 2013. Sommarkonfirmanderna konfirmeras under/efter påsken 2013.
tisdag 22 februari 2011
Tema
- Vem är han?
- Vad det betyder att vara skapad
- Syndafallet
- Det som bryter ner vår relation till varandra och Gud
- Dubbla kärleksbudet
- Gyllene reglen
- Fader vår
- Liknelserna
- Hur mötte Jesus människorna?
- Vad ville Jesus med sin undervisning?
- Varför måste Jesus dö?
- Jesu död och uppståndelse
- Vem är han?
- Treenigheten
- Gud mitt ibland oss
- Andens frukter
- Dop
- Nattvard
- Livet efter skriftskolan
- Vi sammanfattar lägret och uppmuntrar dem att fortsätta vandra vidare på den kristna vägen
- Presentation av ungdomsarbetet
söndag 20 februari 2011
Ordning för en gudstjänstskriba
I förra blogginlägget nämnde jag att jag var på väg på skribaläger och nu är jag här med 20 konfirmander. De är jättetrevliga och stämningen är överlag god. Det är lätt att vara på läger när ungdomarna är så trevliga.
Som jag även nämnde i förra blogginlägget försöker vi göra gudstjänsten mera förståelig för konfirmanderna genom att vi lever oss in i alla moment under gudstjänsten under dagen. Tanken bakom detta sätt att bygga upp dagen är att göra delarna i högmässan mera konkreta. Genom att leva med gudstjänsten varje dag hjälper vi konfirmandena att förstå de olika momenten. Varje dag har dessutom ett tema, precis som en gudstjänst. Temat skall så gott det går tangeras hela dagen.
Första dagen är det viktigt att man förklarar vad varje moment handlar om men redan andra dagen börjar det rulla på av sig självt och blir en naturlig del av skribaupplevelsen.
Dagen är uppbyggd på följande sätt:
0800 Väckning
0830 Inledande välsignelse
- Morgonandakt där vi välsignar den kommande dagen. Den byggs upp enligt följande ordning:
- Psalm (vi uppmuntrar till psalmsång)
- Den som håller andakten säger i början: ”Vi inleder vår dag i Faderns (+) och Sonens och den heliga Andens namn”
- Inledningsord (kort betraktelse om dagens tema som fungerar som inledning för dagen)
- Bön
- Sång ur sånghäftet
0900 Frukost
0945 Vi blir en kristen gemenskap (15 min)
- När vi går till en gudstjänst går vi som en del av en gemenskap. Därför arbetar vi med gemenskapen på lägret genom tillitsövningar, gemenskapslekar.
1000 Syndabekännelse (30 min)
- Varje dag reflekterar vi över etiska frågor. Som grund för vår diskussion använder vi oss av de tio buden så att vi diskuterar ett bud om dagen. Som hjälpmedel använder vi oss av värderingsövningar.
- Målet är att få dem att reflektera över hur de handlar etiskt i vardagen samt belysa att vi alla bryter mot buden.
- Momentet "syndabekännelsen" avslutas alltid med orden: ”Som vi märker är detta ett bud som vi inte klarar av att följa i våra liv. Men vi får alltid komma till Gud med våra felsteg och han kommer alltid att förlåta oss”.
1045 Kyrie & Gloria (15 min)
- Under kyriet kallar vi på Guds hjälp i våra liv. Under gloria tackar vi för det som är fint i livet.
- Konfirmanderna samlas i sina grupper (5-7 personer/grupp)
- Man går ett varv där alla får berätta dagens ”Kyrie” (det som känns svårt just nu)
- Man går ett varv där alla får berätta dagens ”Gloria” (det som känns bra just nu)
- Tanken är att de skall få berätta vad som är tungt och glatt just nu samt lyssna på vad andra vill berätta.
1100 Svarsmusik (45 min)
- Svarsmusiken är i princip ett svar församlingen ger till bibeltexten. Vi vill även att de ger ett svar i form av ett dagboksblad
- Varje konfirmand får en A4 som innehåller en del uppgifter som behandlar det vi gick igenom dagen innan. Konfirmanderna jobbar med detta papper och ger på detta sätt sitt "svar" på det de var med om dagen innan.
- I bakgrunden spelas musik för att förstärka kopplingen till gudstjänstmomentet.
1200 Lunch
1230 Städning
1300 Bibelläsning och predikan (1h)
- Detta är det enda tillfället vi har traditionell katederundervisning. Vi går igenom dagens tema utifrån bibelordet. Precis som i kyrkan lyfter vi fram en del bibeltexter samt undervisar utifrån dem.
1415 Credo – Trosbekännelsen (30 min)
- Under trosbekännelsen uttrycker församlingen sin tro i gudstjänsten. Det gör vi också under en gudstjänstskriba.
- Vi uppmuntrar konfirmanderna att prata om sin tro genom att föra en diskussion om det som de just hörde under bibelläsning och predikan. Här använder vi oss bl.a. av diskussioner i mindre grupper och värderingsövningar.
1500 Saft och fritid
- Kl 15.30 ordnar vi ett frivilligt fritidsprogram för alla som är intresserade.
- Kl 17 har vi ledarsamling.
1730 Middag
1815 Kyrkans förbön (45 min)
- Under kyrkans förbön bidrar församlingen med något konkret. Vi ber för det som är i fokus just nu. Vi vill därför också att konfirmanderna bidrar till det allmänna goda.
- På olika sätt låter vi konfirmanderna bidra genom att skapa på olika sätt. Någon gång kommer vi att be dem skriva egna böner, men vi vill även att de målar, rör på sig och är kreativa på många olika sätt. Det som de skapar anknyter till temat för dagen.
1900 Kollekt (15 min)
- Under kollekten ger vi till dem som behöver vårt stöd. Det vill vi ta fasta på under vår gudstjänstdag.
- Vi reflekterar över konkreta saker som vi som individer kan göra för att göra världen bättre. Det handlar bl.a. om tips och idéer som de kan ta med sig hem till vardagen.
1930 Fridshälsning
- Under fridshälsningen ser vi varandra. Genom att önska varandra Guds frid visar vi att vi är där för varandra. Därför känns det naturligt att vi kallar våra kvällsprogram för "fridshälsning".
- Vi uppmuntras att vara där för varandra med lekar, sånger och annat skoj.
2100 Instiftelseord, Fader vår och Måltiden
- I en gudstjänst delar vi en måltid. Måltiden i kyrkan är speciell i och med att det är en himmelsk bröllopsmåltid som vi äter tillsammans med varandra, med de som gått före oss och med Gud. Vi vill lyfta fram denna del av gudstjänsten genom vårt kvällste.
- Kvällsteet inleds med en bordsbön där vi tackar för måltiden som vi ska få del av (instiftelseorden). Den följs av att vi alla ber fader vår. Efter det får man gå och ta emot måltiden, alltså kvällsteet.
2200 Välsignelsen
- Som avslutning på gudstjänsten får vi Herrens välsignelse. Detta vill vi definitivt ta fasta på under vår skribadag.
- Vi firar aftonandakt. Den får formas fritt men måste innehålla välsignelsen.
2230 Man skall finnas i sin egen korridor
2300 Godnattsång och tystnad
Utvärderingen av detta upplägg pågår som bäst. Vi har redan sett en del problem som vi tänker rätta till. Men de talar jag om i ett annat blogginlägg.
fredag 18 februari 2011
Snart skriba
fredag 11 februari 2011
Fördelar med förnyelsen
Här kommer några av fördelarna med förnyelsen:
- Konfirmanderna får från början en positiv upplevelse av skriftskolan, församlingen och den kristna tron. Konfirmanderna får en positivare attityd och skriftskolan blir bättre. (Nu är det ju tvärtom. Att man genomlider församlingsintroduktionen och fyller i passen bara så att man ska få gå på läger. Halva skriban går nästan förlorad.)
- När vi är på läger lär vi känna varandra och sedan när vi träffas i kyrkan, i skolan eller i ungdomscaféet känner vi varandra och vi kan mötas på riktigt. Kanske Kalle lyssnar mera intresserat på predikan om han känner prästen som predikar? Kanske Lisa känner sig mera välkommen till ungdomscaféet eller skribaträffen när någon känner igen och hälsar med namn?
- På skribalägret har vi möjlighet att lära ut grunderna i kristen tro och efter skriban har konfirmanderna möjlighet att lära sig att vara med i en kristen gemenskap och att fira gudstjänst. Det är antagligen mycket mera givande att fira gudstjänst om man förstår vad gudstjänstens delar eller krångliga ord handlar om.
- På lägret möter vi också konfirmander som mår dåligt. Det märker man när man lever tillsammans under 7-8 dagar och samtalar om sådant som är viktigt på riktigt. Om skriftskolan fortsätter efter lägret har man som ledare enklare att följa med konfirmanderna som mår dåligt. Man träffas regelbundet och tröskeln att samtala med en vuxen församlingsanställd blir förhoppningsvis lägre.
Nu har jag ju insett att skribaförnyelsen inte är så revolutionerande som jag först trodde. Visst har man gjort så här förr och visst finns det enstaka församlingar som gör så.